A pogácsa készülhet friss medvehagymából és pesto-ból is, így bármikor elkészíthető ez a finomság.
A medvehagyma fokhagymás íze remek élmény az omlós pogácsával.
Ha nincs friss medvehagyma használható hozzá fagyasztott is, vagy olajban eltett is.
Hozzávalók:
500 gramm liszt ( 150 gramm lehet teljes kiörlésű liszt is)
200 gramm zsír (Vaj is lehet, ízlés szerint. A margarin nem javasolt)
50 gramm tejszín
50 gramm tej ( 0,5 dl )
1 tojás
175 gramm 20% zsírtartalmú tejföl (1 kis pohár)
25 gramm friss élesztő, vagy 7 gramm szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 – 1,5 teáskanál só, ízlés szerint
50 gramm friss medvehagyma vagy 80 gramm olívaolajos medvehagyama pesto
Pesto használata esetén a zsír mennyiségét csökkenteni kell, a pesto olajtartalma miatt.

Elkészítés:
- A langyos tejben felfutattjuk az élesztőt a cukorral
- A lisztben elkeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a zsírral.
- A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a tejszínt, az apritott medvehagymát vagy a medvehagymás pesto-t és a felfutatott élesztőt.
- 1 – 3 órán át hagyjuk hűtőben pihenni, kelni a tésztát.
- kb. 15 mm vastagra kell nyújtani, a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal
- 30×30 mm-es kockákra vágjuk, vagy kiszagatjuk, 1 órát hagyjuk még kelni a tésztát
- 180 fokon, előmelegített sűtőben kb. 15 percig sütjük.


Érdemes elkészíteni, nagyon finom!