A medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik, 3 – 4 héten át szedhető csak az erdőkben.
A népi megfigyelések szerint jó hatású az emsztésre, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a vesét és a vért. A medvehagyma illata és íze a fokhagymához hasonlít, hívják vadfokhagymának is.

Az egészségre gyakorolt kedvező hatásai mellet nagyon finom, ízletes ez a növény, ami rendkívül változatosan, sokféle formában felhasználható:
- krémleves
- pogácsa
- pesto
- főzelék
- rizotto
- hús és tésztaféleségek ízesítéséhez
Medvehagymás vaj:

Lándzsa alakú, élénkzöld levelei hasonlítanak a gyöngyvirágra, ezért nagy figyelemmel kell gyűjteni. A virágzás után már nem szedhető.
A medvehagyma enyha vérlemezke összecsapódást gátló hatással is rendelkezik, így nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása véralvadást gátló szerekkel együtt.

Jó étvágyat az illatos finomsághoz!