Receptek

Dagasztás nélküli kenyér

2020.02.21 19:22
Dagasztás nélküli kenyér

Egy nagyon finom és könnyen elkészíthető receptünk van: igazi, egészséges házikenyér.

Az elkészítése könnyű, mert nem kell dagasztani, cserébe némi tervezésre van szükségünk.

Az összekevert tésztának 8 – 12 óra kelési időre van szüksége.

Ha este összekeverjük, akkor reggel süthető.

A lisztből 200 gramm lehet teljes kiörlésű, 300 gramm pedig fehérliszt.

Ha több a teljeskiörlésű liszt aránya, akkor nem kel meg szépen a kenyér, tömött maradhat.

Hozzávalók, fehér kenyér esetén:

  • 500 gramm liszt
  • 400 gramm víz
  • 1/2 csomag szárított élesztő ( 3 – 4 gramm )
  • 1 – 2 teáskanál , izlés szerint

Hozzávalók, teljeskiörlésű kenyér esetén:

  • 200 gramm teljeskiörlésű liszt
  • 300 gramm fehér liszt
  • 430 gramm víz
  • 1 csomag szárított élesztő ( 7 gramm )
  • 1 – 2 teáskanál , izlés szerint

A tetejét meg lehet kenni kókuszolajjal, izlés szerint.

Elkészítés:

  • Egy nagyobb edényben elkeverjük a vizet és az élesztőt.
  • Hozzáadjuk a lisztet és a sót, összekeverjük. Nem kell sokáig, vagy géppel simára keverni.
  • A tésztát letakarva pihentetjük 8-12 órát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe fordítjuk.
  • 200 fokon, 50 percig kell sütni, előmelegített sütőben.

A tészta puhább, ragacsosabb mint a dagasztással készülő kenyerek, így ha tepsiben sütjük, picit jobban kilapul.

Kerek edényben, kivajazott jénai tálban lehet magas cipót sütni belőle, de ez a tészta hajlamos az edényhez ragadásra.

A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük - kenyér dagasztás nélkül

Így néz ki a tészta néhány keverés után:

Teljes kiőrlésű kenyér egyszerűen

Puha, levegős, finom kenyér lesz:

Puha, lyukacsos bélzetű házi kenyér

A kész cipó:

Házilag finom kenyér, dagasztás nélkül

Elkészíthető Bagett formában is, így a sütési idő csak 25 – 30 perc.