Homoktövis

A homoktövis egy rendkívül hasznos növény, hiszen a termésének (bogyóinak) gyógyító ereje van. Azonban nem csak gyógyításra, hanem megelőzésre is alkalmas, ugyanis nagyban segíti a szervezetünk védekezésének hatékonyságát és erősíti az immunrendszerünket. Továbbá sokan használják az allergia enyhítésére is.
Rendelkezik még gyulladáscsökkentő hatással is. A terméséből kinyert olajat előszeretettel használják égési sérülésekre, gyógyuló sebekre, fekélyekre, valamint száraz bőrre és UV-sugárzás ellen is.

Mi található a homoktövisben?

A vitaminok terén pedig kiemelkedően magas a C-vitamin, valamint az E-vitamin tartalma. Sok gyümölcs és zöldség C-vitamin tartalmánál jóval magasabb, a citroménál például 10-szer több. Az E-vitamin pedig nagyobb mértékben található meg a homoktövisben, mint például a kukoricában vagy a búzában.

A homoktövisben sok értékes vitamin és ásványianyag található. Tartalmaz zsírokat, almasavat, mannitot és flavonodiokat is, amelyek mind nagyon egészségesek és hasznosak a szervezetünk számára. Továbbá gazdagon találhatóak benne fehérjék, szénhidrátok és szerves savak is.

Tovább

Mire lehet felhasználni a homoktövist?

A homoktövisnek rengeteg felhasználási módja létezik, attól függően, hogy melyik részét szeretnénk használni.
Feldolgozhatjuk a levelét, a gyümölcsét, valamint a magjának az olaját. A leveléből például ízletes teát lehet készíteni, ami tökéletes gyógymód megfázás ellen. A gyümölcsét legtöbbször lekvár, bor és szirupok elkészítésére használják. Továbbá, kevesen tudják, de a homoktövis gyümölcse rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, valamint gyógyszerek és olajtermékek készítésére is alkalmas.

Előfordulása:

A homoktövis, szinte mindenhol megél, azonban, mint ahogy a nevében is benne van, homokos, kavicsos területen folyóvizek környékén fordul elő leginkább. Magyarországon is termesztett növényről beszélünk, ami szabadon is előfordul hazánk területén. Eredetileg Ázsiából származik, de hasznossága és igénytelensége miatt, mára az egész világon elterjedt. Magyarországon védett növény.
A termése narancssárga színű apró bogyók. A termések megjelenésétől kezdve, az első fagyokig lehet szedni. Ha esetleg túl sokat sikerült gyűjteni, nem feltétlenül kell azonnal mindet felhasználni, lefagyasztva tárolható későbbi feldolgozásig.

Tipp:

A homoktövis terméseit érdemesebb ollóval vagy metszőollóval levágni az ág egy nagyobb részével együtt, de gyümölcsét, akár kézzel is le lehet szedni.

Tovább